Inloggen

Warmtetransport

Om een voorwerp van temperatuur te laten veranderen moet warmte, een vorm van energie, worden toegevoerd of afgevoerd. In deze videoles uitleg over de drie manieren waarop warmte getransporteerd kan worden. Bij geleiding wordt de warmte doorgegeven door moleculen die elkaar 'aanstoten' en zo de bewegingsenergie doorgeven. Bij stroming bewegen de moleculen zelf. Bij straling zorgen niet de moleculen voor het warmtetransport maar straling, zoals bijvoorbeeld infraroodstraling.
FAQ
3 2600
0:00 Start
0:15 Stroming
0:52 Geleiding
1:38 Straling
2:40 Samenvatting

Voorkennis

Warmte, energie, temperatuur

Moet ik dit kennen?

De stof in videoles "Warmtetransport" hoort bij:

HAVO:       Centraal examen 2024 (CE)
VWO: : Schoolexamen(SE)


Test jezelf - "Warmtetransport"

Maak onderstaande meerkeuzevragen, klik op 'nakijken' en je weet meteen de uitslag. Als je één of meer vragen fout hebt moet je de videoles nog maar eens bekijken.
Vraag 1
Vraag 2
Vraag 3
Het verwarmen van de aarde door de zon is een voorbeeld van warmtetransport door …

De vorm van warmtetransport waarbij de moleculen zelf zich verplaatsen heet …

De vacuum tussenwand in een thermosfles is bedoeld voor het tegengaan van warmtetransport door …

stroming
straling
geleiding
stroming
straling
geleiding
stroming
straling
geleiding


Extra oefenmateriaal?

Oefenopgaven over het onderdeel warmte & temperatuur vind je in:
FotonStoffenWarmteHAVO.pdf
FotonMaterieMoleculenVWO.pdf

Examenopgaven

Recente examenopgaven waarin "Warmtetransport" een rol speelt (havo/vwo):
Aluminium (h), Zelfbouw zaklamp (h), Koffiepercolator (h), Solderen (h), Wisselverwarming (h), Aerogel (h), Buisisolatie (h),

Vraag over videoles "Warmtetransport"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Warmtetransport

Clara van der Brug vroeg op vrijdag 22 feb 2019 om 20:49
Beste Erik,
Bij vraag drie van test jezelf, gaat het inbrengen van een vacuüm laag niet ook stroming tegen? omdat er geen bewegende moleculen zijn?

Groetjes

Erik van Munster reageerde op vrijdag 22 feb 2019 om 22:16
Op zich heb je gelijk. De vacuümlaag zorgt dat er geen stroming in de tussenlaag plaatsvindt. Maar het gaat hier om de warmte die de thermosfles verlaat en naar de omgeving ontsnapt. Met warmtetransport door stroming wordt dus bedoeld dat moleculen het voorwerp verlaten en daarmee warmte wegvoeren. Dit is niet zo als ze in de tussenlaag zitten. Ze zitten dan gevangen en kunnen de warmte niet wegvoeren van de thermosfles. Het vacuüm maken van de tussenlaag gaat dus geen warmteverlies van de thermosfles aan de omgeving door stroming tegen.


Bekijk alle vragen (3)



Op donderdag 14 jun 2018 om 14:47 is de volgende vraag gesteld
Hallo,
Als een huis binnen een hogere temperatuur heeft dan buiten en langzamerhand warmte verliest, dan is dat toch door straling en niet door geleiding? Het huis 'straalt' dan toch warmte uit? Of niet?

Erik van Munster reageerde op donderdag 14 jun 2018 om 15:02
Het huis verliest warmte door straling doordat het warmte uitstraalt maar óók door geleiding. Door de muren heen wordt er warmte afgevoerd van de binnenkant van het huis naar de buitenkant. Ook verliest het huis warmte door stroming als er ergens tocht is en warme lucht naar buiten kan.


Op donderdag 15 jun 2017 om 12:48 is de volgende vraag gesteld
Dag meneer,

klopt het dat bij vraag 3 van de Test jezelf het antwoord ook warmtetransport door straling kan zijn? Omdat de moleculen niet kunnen bewegen kunnen ze zowel geleidend als stralend hun warmte afgeven aan andere moleculen toch?

Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op donderdag 15 jun 2017 om 15:40
Dat klopt, moleculen kunnen stilstaand ook met straling hun warmte doorgeven aan andere moleculen. Maar de vraag bij vraag 3 is welke manier van warmtetransport juist wordt tégengegaan en dat hier is hier geleiding want dát kan niet meer plaatsvinden door de vacuümlaag.